4S

Hrvatski istoričar tvrdi: U NDH zločine su počinili Srbi

U nizu dela koja veličaju NDH, pojavila se još jedna knjiga u kojoj autor tvrdi da su zapravo Srbi nad Hrvatima počinili zločine za vreme NDH.

Naime, splitski istoričar, kako se predstavlja, Stjepan Lozo autor je knjige „Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatskom“ u kojoj tvrdi da su tokom Drugog svetskog rata Srbi počinili zločine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, prenose „Večernje novosti“.

Navodi se da se toj knjizi nalazi autorova tvrdnja da je „potpuna izmišljotina da su Srbi u leto 1941. godine pobijeni u Gospiću, Glini, Grahovu, Korenici i Gračacu“, da je „to to kleveta Srpske pravoslavne crkve“, kao i da su „nedužne ustaše bile žrtve srpske agresije 1941. godine“.

„Oklevetali su Hrvate za genocid nad Srbima preventivnom propagandom, sa predumišljajem, već u junu 1941. godine, a onda počeli genocid nad Hrvatima“, piše Lozo.
Kao primer „nastranosti i dijaboličnosti takve propagande SPC“ ovaj „istoričar“ navodi „slučaj iz kotara Lapac, pri čemu SPC kleveće Hrvate da su istrebili Srbe, dok je istina suprotna – Srbi su gotovo potpuno istrebili Hrvate“.

„U junu 1941. počinje srpska pobuna u NDH, a u istočnoj Hercegovini masovno stradaju nedužni Hrvati“, piše Lozo i tvrdi da su „prvi genocidni zločin uopšte na prostoru NDH“ počinili Srbi u Avtovcu. On je do ovih tvrdnji došao „nakon 15 godina istraživanja“.

„Novosti“ navode i da će se 30. novembra u Sisku održati skup koji organizuju „Hrvatski studij“ i Hrvatsko katoličko sveučilište na kojem će se govoriti o „laži da je u tom gradu postojao koncentracioni logor za decu“.

(Večernje novosti)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *