Magazin

Spektakularna slika svemira

Svemirski teleskop Habl zabeležio je jednu od najspektakularnijih slika svemira – senku u obliku šišmiša koja se nadvija nad 1.300 svetlosnih godina udaljenom zvezdom.

Senka koju je zabeležio teleskop Habl svemiru otkriva neke informacije koje do sada nismo primetili. Zahvaljujući infracrvenom senzoru na teleskopu, Nasa je snimila predivan prizor senke, koja ima oblik šišmiša, a nadvija se nad udaljenom zvezdom HBC 672.

Zvezda koja podseća na Sunce je udaljena više od hiljadu svetlosnih godina od naše planete. Odblesak njene svetlosti sa diska prašine, kamenja i leda koji je okružuju formira veličanstvene senke koje izgledaju kao ispružena krila šišmiša. Za ovu pojavu se može reći da nastaje ‘van sveta’, jer pripada sazvežđu Maglica Serpens, udaljenom oko 1.300 svetlosnih godina od Zemlje.

„Krila“ zauzimaju površinu dvesta puta veću od našeg Sunčevog sistema i upravo ta senka otkriva svetlost zvezde HBC 672, koja je predaleko od nas da bi uspeo da je zabeleži Habl. Senka šišmiša, nazvana zbog oblika šišmiša, nagoveštava kako je Sunčev sistem izgledao pre više milijardi godina, objasnio je Klaus Pontopidan iz Naučnog instituta za svemirski teleskop.

„Ovo je nešto slično prizoru koji bismo zatekli prolazeći pokraj našeg sistema dok je bio u ‘mlađim danima’, odnosno svega jedan do dva miliona godina nakon njegovog nastanka. Ova slika nam daje ideju kako bi mogao da izgleda naš sunčev sistem neposredno nakon nastajanja. Ko zna, možda je i on nekad davno stvarao senku poput ove“, kazao je Klaus Pontopidan.

(b92)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *