Zanimljivosti

Kina: Roboti zamjenjuju voditelje dnevnika

Kineska državna novinska agencija Xinhua predstavila je digitalnog voditelja vesti. Nije sasvim jasno koju su tehnologiju koristili, ali je sasvim sigurno na tragu najnovijih napredaka na području tehnologije.

Čini se da je Xinhua koristila snimak čoveka i zatim napravila animaciju delova njegovih usta i lica i na taj način pretvorila živog voditelja u virtuelnu lutku. Kombinovanjem virtuelnog voditelja sa sintetizovanim glasom, Xinhua može da programira voditelja za čitanje vesti daleko brže nego korišćenjem tradicionalne CGI tehnologije (kreiranje digitalnih likova), piše The Verge.

Kako javlja Xinhua i South China Morning Post, dva „voditelja“ – jedan koji vesti „čita“ na engleskom i jedan na kineskom jeziku napravljena su u saradnji sa kineskom tehnološkom kompanijom Sogou, koja je stvorila istoimeni pretraživač (svojevrsni kineski Google) i naročito su fokusirani na razvoj glasovne pretrage.

Xinhua ističe da ova tehnologija otvara fantastične mogućnosti jer im omogućava emitovanje vesti za TV, web i mobilne platforme 24 sata dnevno, a istovremeno smanjuje troškove produkcije i povećava efikasnost. Naravno, ima i svoja ograničenja.

Na video-snimku se jasno vidi da „voditelj“ raspolaže vrlo ograničenim brojem facijalnih ekspresija, a njegov glas ima prilično elektronski prizvuk. Međutim, uz dalji razvoj tehnologije, nije nemoguće zamisliti da ćemo uskoro imati virtuelne voditelje vesti koje će biti teško razlikovati od stvarnih ljudi.

(THE VERGE)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *