Zdravlje

Kako se zdravo hraniti dok ste na poslu

Milioni zaposlenih ljudi u jednom periodu borili su se s održavanjem uravnotežene ishrane. Zbog brzine savremenog doma često ne stignu napraviti sebi obrok pa posežu za brzom hranom koja je najčešće visokokalorična, bogata mastima i ima previše soli i ugljikohidrata.

Također ima i onih koji zbog količine posla ne stignu jesti, pa sve to nadoknade nakon posla u večernjim satima. Zbog toga najčešće dobijaju na težini.

Međutim, prema riječima nutricionistice Susie Burrell ključ do tanjeg struka, više energije i manje kilograma je dijeta, te da iz ishrane u potpunosti moraju izbaciti šećer i zamijeniti ga nutritivno bogatim namirnicama.

„Morate smanjiti unos visoko kalorične hrane i ugljikohidrata. Zamijenite takve namirnice kuhanim jajima, celerom i mrkvom uz humus ili grčki jogurt“, izjavila je Susie Burrell za Sunrise.

Njena preporuka je konzumirati manje užine četiri do pet puta u danu, a najbolje je konzumirati salate koje možete čuvati u frižderu i ne morate ih podgrijavati. Takođe trebali biste nositi vlastito posuđe kako biste kontrolirati veličinu porcija.

„Izbjegavajte kolege koji uvijek nude kekse ili slatkiše. To vam doista ne treba“, poručila je nutricionistica.

Nutricionsitica savjetuje da ukoliko vaš posao zahtjeva osmočasovno sjedenje kupite stojeći sto. Stojeći na poslu ne samo da ćete sagorjeti dvostruko više kalorija nego stajanje može biti od koristi za vaš vrat, kukove i leđa.

(Klix.ba)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *