Gazeta

Američka vojska će moći pucati na migrante

Američkim vojnicima raspoređenim na granici sa Meksikom dozvoljena je upotreba smrtonosne sile usljed dolaska karavana migranata, saopšteno je iz Bijele kuće.

U odredbi kojom se dozvoljava upotreba sile navodi se da će vojnicima biti dozvoljeno da izvrše zaštitne aktivnosti koje ministar odbrane smatra neophodnim za zaštitu granice, uključujući upotrebu sile, čak i smrtonosne, ukoliko je potrebno, javio je list „Militari tajms“.

List javlja da je šef kabineta Bijele kuće DŽon Keli potpisao sinoć odredbu. Keli je istakao da je odobravanje takve odredbe bilo neophodno, jer obavještajne službe smatraju da bi hiljade migranata koji su došli do granice Meksika i SAD mogli da budu nasilni prema čuvarima na granici.

Portparol Ministarstva odbrane SAD rekao je za „Sputnjik“ da je ovakav potez bio neophodan, kako bi se zaštitili integritet južne granice i čuvari na graničnom prelazu. Američki predsjednik Donald Tramp naredio je ranije raspoređivanje vojske na granicu sa Meksikom, usljed dolaska migranata iz Centralne Amerike, koji pokušavaju da dođu do SAD i tamo traže azil.

Pentagon je juče saopštio da će raspoređivanje 5.900 vojnika na južnu granicu SAD poreske obveznike koštati najmanje 72 miliona dolara. Meksičko Ministarstvo unutrašnjih poslova istog dana objavilo je da se u migrantskom karavanu iz Centralne Amerike nalazi najmanje 5.600 ljudi.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *