Ilustarcija
Do Tokija

„Dani ćirilice“ za sve đake iz matice i dijaspore

Udruženje „Dani ćirilice Bavanište“, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, raspisalo je Konkurs namenjen učenicima osnovnih škola u Srbiji i dijaspori za 2019. godinu. Već nekoliko godina zaredom nagrade su dobijali i učenici pri Srpskim školama u Australiji, i to oni iz Adelajda, Kabramate i Liverpula.

Konkurs za iduću godinu je raspisan iz sledećih oblasti: 1. Literarni rad na temu „Zemlja“; 2. Minijatura na temu „Zemlja“; 3. Ilustracija narodne pesme ili priče o Zemlji; 4. Kaligrafski prepis teksta o Zemlji; 5.  Inicijal (prvo slovo imena učesnika); 6.  Izrada lutke u nošnji iz bakinog rodnog kraja.

Za sve zainteresovane učesnike, važno je da se zna sledeće: Literarni rad ne treba da bude duži od jedne kucane strane. Ilustracija, kaligrafski tekst i inicijal, u zavisnosti od uzrasta učesnika, mogu da budu veličine u rasponu od 20×20 cm do 50×70 cm. Kaligrafski tekst treba da sadrži od 10 do 30 reči. Ilustracija, kaligrafski tekst i inicijal i mijijatura mogu da se izvode u svim dvodimenzionalnim tehnikama uključujući vez. Lutku visine do 30 cm treba napraviti od prirodnog materijala i obući je u nošnju iz bakinog rodnog kraja, uz obaveznu naznaku koji je to kraj. odatke kao što su ime učesnika i mentora, naziv škole i razred, treba napisati na poleđini rada. Na lutke i vezene radove potrebno je da se zašije komadić kartona i na njemu napišu traženi podaci. Srednjoškolci i odrasle osobe mogu da učestvuju van konkurencije. Radovi izrađeni od nepostojanih materijala neće biti ocenjeni. Radovi se ne vraćaju. Rezultati Konkursa biće objavljeni na sajtu www.danicirilice.org.rs

Mole se učitelji, veroučitelji, nastavnici, profesori i roditelji da pomognu zainteresovanim učenicima, kao i da najbolje radove dostave na adresu danicirilice@gmail.com, najkasnije do 26. aprila 2019. godine.

Stručni žiri proglasiće tri najbolja rada za svaki uzrast, a njihovi autori će dobiti diplome i nagrade. Nagrade i zahvalnice dobiće i najuspešniji učesnici van konkurencije. Svi učesnici iz rasejanja dobiće priznanje – „Čuvar Srpstva“. Takođe, organizator će nagraditi i najuspešnijeg nastavnika i proglasiti najuspešniju školu. Dodela nagrada predviđena je za 25. maj, a za decu iz rasejanja početkom avgusta 2019.

Uvereni smo da će naša deca širom Australije koja uče srpski jezik masovno učestvovati i na takmičenju za 2019. godinu i svojim znanjem ponovo pokazati da su ravnopravni sa vršnjacima u otadžbini i drugim meridijanima sveta.

(Vesti online)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *