Magazin

Ova aplikacija brine ako pretjerate s upotrebom telefona

Kako bi korisnicima omogućio uvid u vreme koje provedu na mobilnom telefonu Google je izbacio aplikaciju Digital Wellbeing koja prema potrebi može i da onemogućiti pokretanje aplikacija.

Mobilni telefoni, danas su postali moćni gotovo koliko i računari, pa su uvek uz nas i sve više ih koristimo. Baš zbog toga ih često mnogi koriste i više nego što bi trebalo, što baš i nije dobro. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog mogućih problema s vidom.

Kako vreme provedeno uz mobilni telefon brzo prolazi, bez da to i primetimo Google je osmislio posebnu aplikaciju kojom omogućava korisnicima uvid u vreme koje su proveli na telefonu, odnosno koliko su vremena potrošili na njegovo korišćenje.

Naziv aplikacije je Digital Wellbeing i može da se preuzme putem Google Play Store-a, ali samo oni korisnici koji imaju ili najnovije Pixele, ili neki drugi uređaj iz Android One programa s Androidom 9.0 Pie.

Digital Wellbeing osim vremena korišćenja mobilnog telefona detaljno prikazuje i druge podatke, poput, koliko je ukupno vremena bio uključen ekran, koliko ste notifikacija primili, ali i koliko ste puta sami otključali mobilni telefon. Takođe detaljno, čak u minutu može da vam otkrije i koliko ste vremena utrošili na gledanje Netflixa, YouTubea, dopisivanje putem Facebooka ili WhatsAppa i drugih aplikacija.

Kako bi vas ohrabrio na umerenije korištenje mobilnog telefona Google je omogućio postavljanje limita koliko se koja aplikacija može dugo koristiti. Nakon što istekne vreme za korišćenje neke aplikacije, istu nije moguće ponovno pokrenuti, o čemu će vas Digital Wellbeing obavestiti porukom na ekranu.

Google je dodao i opciju Wind Down koja omogućava određivanje od kojih aplikacija želite da nastavite da primate notifikacije tokom noći, a od kojih ne. Takođe, Wind Down može automatski u određeno vreme da prebaci i ekran u crno-beli način rada.

(THE VERGE.COM, BUG.HR)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *