Zanimljivosti

Bermudski trougao: Misterija koja guta živote

Bermudski trougao je jedna od najvećih misterija modernog doba. Nazivaju ga još i Đavoljim trouglom, a smješten je na sjevernom dijelu Atlantskog okeana, između Bermuda, Floride i Portorika.

1. U Bermudskom trouglu u zadnjih sto godina izgubljeno je barem hiljadu života. U prosjeku svake godine na ovom području, kojem je ime dao Vinsent Gadis u članku iz 1964. godine, nestanu četiri letjelice i dvadesetak brodova.

2. Za nestanak letjelica i brodova „optuženi su“ napadi vanzemaljskih bića, prisutnost izgubljene Atlantide na morskom dnu kao i gasa metana. Mnogi vjeruju da su misteriozni nestanci proizvod vrtloga do kojeg dolazi zbog miješanja tople i hladne morske struje na ovom području.

3. Prva osoba koja je pisala o Bermudskom trouglu bio je Kristofer Kolumbo. U svom dnevniku 8. oktobra 1492. godine napisao je kako je na ovome području brodski kompas prestao raditi, a tri dana kasnije opazio je i vatrenu kuglu na nebu.

4. Bermudski trougao pokriva površinu od 1.140 kvadratnih kilometara na sjevernom dijelu Atlantskog okeana između Bermuda, Floride i Portorika. No, njegove granice nisu fiksne pa se neobični događaji zbivaju i izvan tih okvira.

5. Unutar ovog trougla, odnosno na ostrvu Andros, američka vlada je postavila Atlantski centar za testiranje i procjenu podmorja  (Atlantic Undersea Test and Evaluation Center) gdje američka mornarica testira svoje podmornice, sonare i oružje. Mnogi teoretičari zavjere vjeruju da je ovo zapravo nautičko Područje 51.

6. U Bermudskom trouglu ljudi su iskusili takozvanu elektronsku maglu. Pilot Brus Gernon tvrdi da je izgubio 28 minuta dok je putovao kroz ovo područje. Avion je nestao s radara, a pojavio se u Majamiju otprilike pola sata kasnije.

7. Jedan od najpoznatijih nestanaka letjelica u istoriji Bermudskog trougla dogodio se 1945. godine. Pet torpednih bombardera „Avengera“ američke vojske s 14 članova posade poletjelo je iz Fort Lauderdalea u Floridi do ostrva Biminija. Devedeset minuta od polijetanja operateri su dobili signal da kompas u letjelicama ne radi. Nakon toga je izgubljena sva komunikacija. Letjelice nikad nisu pronađene, kao ni tri aviona koja su krenula u misiju spasavanja.

8. Poznato je da kompasi pokazuju magnetni, a ne pravi geografski sjever Zemlje. No, Bermudski trougao je jedno od rijetkih mjesta gdje je situacija obrnuta, što stvara pomutnju za mnoge brodove i letjelice unutar ovog područja.

9. Jedna od najvećih tragedija na ovom prostoru desila se u martu 1918. godine kada je nestao teretni brod „USS Cyclops“ dug 165 metara, na kojem se nalazilo 306 članova posade i 10.000 tona mangana. Brod je potonuo negdje između Barbadosa i zaliva Česapeak, a olupina nikad nije pronađena. Ista sudbina zadesila je dva sestrinska broda 1941. godine koji su prolazili sličnom rutom.

10. Bermudski trougao nije jedinstven po nerazjašnjenim nestancima brodova i letjelica. U Tihom okeanu, uz obale Japana, nalazi se Zmajev trougao (poznatiji još i kao Đavolje more), u kojem je tokom dvije godine u pedesetim godinama prošlog vijeka nestalo sedamstotinak moreplovaca, zbog čega je područje proglašeno ratnom zonom.

(Nezavisne)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *