Novo

Ukrajina će tražiti zatvaranje Bosfora za rusku flotu

Kijev namjerava za zatvori moreuz Bosfor za prolazak ruskih brodova zbog događaja u području Kerčkog moreuza, izjavio je komandant Ratne mornarice Ukrajine Igor Vorončenko.

„Uvjeren sam da će međunarodna zajednica ipak donijeti odluku i priznati da je bila izvršena agresija protiv države Ukrajine… Zbog toga, i prema normama konvencije iz Montre, upravo Tačke 19, pokušaćemo da tražimo zatvaranje Bosfora u Turskoj kako bi Rusi znali da krše norme međunarodnog prava“, rekao je Vorončenko na drugoj Međunarodnoj konferenciji o pitanjima morske bezbjednosti u Kijevu.

Plovidba Bosforom je regulisana konvencijom iz Montre iz 1936. godine. Značaj te konvencije zasniva se na tome da Turska ne smije na svoju ruku da zatvori crnomorske moreuze sve dok ne stupi u rat sa određenom zemljom, čiji brodovi žele tuda da prođu. Što se tiče komercijalnih brodova, oni uživaju potpunu slobodu prolaza i plovidbe kroz moreuze u bilo koje doba dana „pod svakom zastavom i sa svakom vrstom tereta“.

Ranije je ukrajinski predsjednik pozvao NATO da pošalje brodove u Kerčki moreuz.

Podsjetimo, u nedjelju su tri broda ukrajinske ratne mornarice narušila Konvenciju UN o morskom pravu i presekla državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u ruske vode koje su bile privremeno zatvorene i u njima izvodili opasne manevre, ignorišući zahtjeve ruskih vlasti, usljed čega je donijeta odluka da se protiv njih upotrebi oružje.

(Sputnjik)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *