Zdravlje

Koliko treba da trenirate za vidljiv rezultat

Za zdravlje čovjeka pored zdrave ishrane neophodna je i redovna fizička aktivnost. Čini se da uprkos sve većem znanju o značaju fizičke aktivnosti nikada nije bio veći raskorak između onoga što znamo i i onoga što činimo, ovdje je riječ o vama, vašem životu i vašem zdravlju.

U psihologiji sporta se kaže da je najjača motivacija za vježbanje onda kada je zdravlje ugroženo, odnosno onda kada vam ljekar posavjetuje fizičku aktivnost. U Švedskoj je pokrenuta inicijativa „Fizička aktivnost na recept“ sa ciljem povezivanja različitih stručnjaka radi promocije fizičke aktivnosti kao lijeka.

Profesionalan i stručan pristup zdravstvenom problemu od strane ljekara i sportskog stručnjaka dovodi do jasno definisanog plana fizičke aktivnosti koji pacijent teba da sprovodi u jasno definisanom periodu, slično lijeku koji mu je prepisan.

Da bismo bili zdravi i osjećali se dobro nije neophodno da biramo isključivo jednu vrstu aktivnosti već je moguće učestvovanje u različitim fizičkim aktivnostima u skladu sa specifičnim potrebama i afinitetima. Biti aktivan podrazumijeva i da se smanji vrijeme koje provedemo sjedeći, kao što je neprekidno sjedenje na poslu, školi ili kod kuće ispred elektronskih uređaja.

Nedavno istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije je pokazalo da je potrebno 150 minuta umjerene fizičke aktivnosti nedjeljno da bismo vidjeli rezultat treninga, a na nama je da to vrijeme izdjelimo kako nam odgovara.

Jedan od najboljih srpskih stručnjaka iz oblasti sportskih nauka prof. dr Sergej Ostojić iznio je činjenicu da osobe koje ispunjavaju ovu preporuku imaju 61% manje šanse da boluju od stanja poznatog kao metabolički sindrom (kombinacija prekomjernog nakupljanja masnog tkiva na trbuhu, insulinska rezistencija, visok krvni pritisak i povišene masti u krvi).

Redovna fizička aktivnost u skladu sa preporukama obezbjeđuje očuvanje i unapređenje zdravlja i smanjuje rizik od hroničnih nezaraznih bolesti kod svih starosnih kategorija stanovništva. Vježbajte zbog zdravlja jer je ono najvažnije.

(b92)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *