Gazeta

Tramp ima dva uslova za sastanak sa Putinom

Američki predsednik Donald Tramp spreman je za sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali tek nakon što Rusija oslobodi ukrajinske mornare. Oni su uhapšeni tokom incidenta u Kerčkom moreuzu.

Uskov za sastanak je da Moskva vrati Kijevu zaplenjene ukrajinske vojne brodove, izjavio je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

„Želimo da mornari i brodovi budu vraćeni“, poručio je Pompeo u danas objavljenom intervjuu za Si-En-En, a u odgovoru na pitanje o uslovima američke strane za nastavak dijaloga sa Rusijom.

Pompeo je izrazio žaljenje zbog otkazivanja sastanka dva predsednika, istakavši da su „do toga doveli Rusi, svojim ponašanjem u Kerčkom moreuzu“.

„Predsednik Tramp je rekao da želi sastanak i razgovor s predsednikom Putinom. Mnogo toga je potrebno da bismo zajedno našli put kojim ćemo nastaviti dalje, mnogo je mesta na kojima su Amerikanci pod rizikom“, rekao je Pompeo, zaključivši da se SAD i Rusija nalaze u situaciji u kojoj dijalog ne može biti održan.

Prošle nedelje je u Kerčkom moreuzu došlo do incidenta u kojem je ruska pogranična straža zaplenila tri broda ukrajinske mornarice i uhapsila njihovu posadu, pod optužbama da su povredili ruske granice.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *