4S

Učesnici filmskog festivala u Gračanici poslali jasnu poruku

U Gračanici je u Domu kulture otvoren 4. „Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival“, pod sloganom „Ovde!“, a učesnici su podržali Srbe na Kosovu i Metohiji noseći poruke protiv povećanja tarifa nalepljene preko usta.

„100% taxes = 0% freedom“ (100 odsto povećanje taksi = 0 odsto slobode), poruka je koju su nosili učesnici na svojim licima. Festival će trajati do 6. decembra, a biće prikazano 14 filmova. Publiku očekuju srpska ostvarenja najnovije produkcije, ali i evropski filmovi koji su ove godine obeležili filmske festivale u Berlinu, Kanu, Veneciji i San Sebastijanu, navodi RTV Gračanica.

Po rečima direktora Festivala Miroslava Mogorovića, cilj je bio da se napravi program koji je savremen, koji predstavlja sam vrh svetske festivalske scene.

„Ovo je odlična prilika za stanovnike Gračanice i za stanovnike Kosova i Metohije da se upoznaju s filmovima koji su obeležili ovu festivalsku godinu“, pojasnio je Mogorović. Festival je otvorio srpski glumac Milan Marić, koji tumači glavnu ulogu u ruskom filmu „Dovlatov“.

„Živimo u vreme kada nešto što se zove empatija, kada nešto što se zove razumevanje, bliskost, intima, ljubav, nežnost, nažalost, gubi cenu. Zadatak umetnosti jeste da se bori protiv toga. Zadatak umetnosti jeste da progovara, da postavlja pitanja, ne da bude puka zabava, zanimacija, ne da bude kratak predah u ovom teškom životu, već da postavi pitanja“, istakao je Marić. Nakon otvaranja, publika je imala prilike da pogleda film „Dovlatov“.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *