Sport

Australijan open mijenja pravila

Jedan od najvećih teniskih turnira Australijan open uskoro će promeniti pravila koja se odnose na završnicu petog seta tog Grend slema.

Čelnici turnira u Melburnu su rešili da krenu stopama Vimbldona, koji je ranije ove godine uveo taj-brejk u petom setu pri rezultatu 12:12 u gemovima. Australijan open je takođe promenio pravilo o petom setu, ali ne na način na koji su to uradili ljudi iz Engleske, već malo drugačije.

Naime, u narednom periodu će se u petom setu AO igrati super taj-brejk pri rezultatu 6:6, što znači da se tada neće igrati običan taj-brejk do sedam poena, već onaj do deset.Tu vrstu taj-brejka već imamo prilike da vidimo na nekim turnirima u konkurenciji dublova, gde teniseri ceo poslednji, treći set igraju u vidu super taj-brejka.

Ovakva promena u Australiji moguća je već od naredne sezone, na turniru koji počinje 14. januara, ali takva informacija još nije zvanična. Takođe je moguće da se ovo pravilo odloži na godinu dana, a da 2019. bude testirano u nekim manje važnim konkurencijama.

Ovom promenom, kao i odlukom Vimbldona, teniski svet će uskoro imati različita pravila za odlučujuće setove na svim Grend slemovima – na Australijan openu će se igrati super taj-brejk na 6:6, na VImbldonu običan taj-brejk na 12:12, na Rolan Garosu neće postojati taj-brejk, dok će US open zadržati običan taj-brejk, na 6:6 u gemovima.

(The Times)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *