Gazeta

Odgođeno poskupljenje goriva u Francuskoj

Poskupljenje goriva u Francuskoj, zbog čega je zemlja prethodih sedmica bila pogođena masovnim protestima, odgođeno je za 2019. godinu.

Prema navodima francuskih medija, koji se pozivaju na izvor iz Jelisejske palate, poskupljenje goriva, koje je ranije suspendovano na šest mjeseci, otkazano je za narednu godinu. Francuski premijer Edouard Philippe izjavio je da bi njegova zemlja mogla u potpunosti odustati od poskupljenja goriva.

Nakon što je Vlada Francuske odlučila da suspenduje povećanje poreza na gorivo na šest mjeseci, premijer Philippe je istakao da bi moglo biti ukinuto povećanje poreza na gorivo ukoliko ne bude pronađeno adekvatno rješenje u vezi s kupovnom moći stanovnika.

Dodao je da je cilj svake odluke koju donese francuska Vlada da budu povećane plate radnika u zemlji, napominjući da razumije i nezadovoljstvo građana. Philippe je u utorak saopštio da je vlada te zemlje suspendirala odluku o uvođenju dodatnog poreza na gorivo i povećanje komunalnih usluga.

Vlada je tako odustala od najavljenih mjera koje su izazvale masovne proteste i nerede koji su proteklog vikenda eskalirali nasiljem na ulicama Pariza. Više od stotinu ljudi je povrijeđeno i više od 400 uhapšeno tokom subotnjih nereda u centru Pariza.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *