Zdravlje

Evo zašto treba da se počastite masažom pred praznike

Na stranu što predstavlja uživanje, masaža ima i brojne pozitivne efekte po zdravlje. Donosimo vam pet odličnih razloga da se počastite masažom, naročito ako osećate da stres uzima danak pred praznike.

Masaža pozitivno utiče na opšte stanje organizma, dokazano je i naučnim studijama. Kvalitetna masaža uz adekvatnu tehniku najbolje je rešenje za relaksaciju i osveženje celog tela.

Oslobađa napetosti i ublažava bolove

Masaža će vam ublažiti bolove, naročito one koji su posledica stresa i „sedećeg“ stila života, kao što su bolovi u leđima posle celog dana u kancelariji. Čak i osobe koje pate od hroničnih bolova mogu osetiti trenutno poboljšanje, pošto će simptomi biti ublaženi, pokazuju naučna istraživanja. Pacijenti koji imaju dijagnozu fibromijalgije ili artitisa trebalo bi da se posavetuju sa lekarom i razmotre terapeutske masaže kao vid lečenja.

Pozitivno utiče na mentalno zdravlje

Brojne studije pokazale su da masaže mogu da pomognu i kod brojnih tipova poremećaja raspoloženja. Dokazano je da masaže ublažavaju napetost koji izaziva anksioznost, a pomažu i osobama koje pate od depresije, jer dodir ima i terapeutsko dejstvo, pružajući emocionalnu utehu.

Popravlja kvalitet sna

U studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Majamiju, utvrđeno je da osobama koje pate od poremećaja u spavanju pomažu dve masaže nedeljno u trajanju od 30 minuta. Ispitanici koji su učestvovali u istraživanju prijavili su značajno poboljšanje kvaliteta sna nakon nekoliko nedelja.

Ranija istraživanja su pokazala da masaža podiže nivo serotonina u krvi, a ovaj hormon je jako važan za zdrav i kvalitetan san.

Ubrzava oporavak kod sportskih povreda

Masaža ne samo da će ubrzati oporavak ako vučete neki staru povredu, već će i ublažiti upalne procese u organizmu, povećaće fleksibilnost mišića i time smanjiti rizik od novog povređivanja.

Sportska masaža može biti usmerena na tretman starih povreda, ili na poboljšanje izdržljivosti i fleksibilnosti tela.

Podstiče imunitet

Masaža doprinosti boljoj cirkulaciji krvi, pa i belih krvnih zrnaca, koja nas štite od infekcija.

(Mondo.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *