Zdravlje

Ovo voće morate dobro da operete

FDA (Uprava za hranu i lekove) savetuje da pažljivo operete avokado jer je sečenje rizično, budući da bakterije iz kore mogu preći u plod.

Avokado je jedna od omiljenih namirnica jer se može konzumirati na mnogo različitih načina, a budući da je veoma zdrav za organizam, nije ni čudo da je toliko popularan. Ipak, mnogi preskaču vrlo važan korak kada pripremaju jela sa avokadom, što može dovesti do razvoja bolesti.

Kora nije dovoljna zaštita 

Iako se čini da je čvrsta ljuska avokada dovoljna da zaštiti plod ispod nje, zapravo je istina da ta kora može biti odličan domaćin za bakterije poput listerije i salmonele, pokazuje poslednji izveštaj američke agencija FDA, koja savetuje da perete avokado pre jela, baš kao što to činite s bilo kojim drugim voćem.

Perite koru 

FDA je istraživanjem otkrila kako je od 1.615 avokada kod njih 17 procenata pronađena listerija u kori, dok je salmonela pronađena u tek jedan odsto.

Iako je taj procenat relativno mali, FDA snažno savetuje da pažljivo operete avokado jer je sečenje rizično, budući da bakterije iz kore mogu preći u plod.

(B92)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *