Do Tokija

U Minhenu 120 srpskih đaka počelo da uči na maternjem jeziku

Oko 120 dece Srba koji žive u nemačkoj pokrajini Bavarska od ove školske godine počelo je da pohađa nastavu u prvoj dopunskoj školi u Minhenu, gde mogu da nauče srpski jezik, upoznaju srpsku tradiciju, kulturu i steknu osnovna znanja iz nacionalne istorije i geografije, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nastavu u dopunskim školama u Nemačkoj, koje već postoje u pokrajinama Baden–Virtemberg, Berlin, Hamburg i Hesen, sprovode nastavnici iz Srbije, u organizaciji i po programima nadležnog srpskog Ministarstva.

Kako je objasnio ministar prosvete Mladen Šarčević, veliki broj roditelja iz Minhena i okolnih gradova izrazio je želju da njihova deca krenu na časove u srpsku osnovnu školu.

„Deca su ranije bila organizovana kroz crkvene kružoke i okupljanja. Ta saradnja sa crkvom zadržana je kroz veronauku i ostale veštine, poput očuvanja folklora i narodne tradicije“, rekao je Šarčević. Šarčević je izjavio da će se u Bavarskoj, u kojoj živi oko 45.000 Srba, otvarati škole, ali i u drugim nemačkim gradovima, poput Nirnberga i Augzburga.

„Napravljen je i dobar početni korak u saradnji između prosvetnih vlasti iz Srbije i Bavarske. Očekujemo da u bliskoj budućnosti potpišemo memorandum o saradnji, kao što smo već učinili sa pokrajinom Baden-Virtemberg, gde se svi procesi dualnih vidova obrazovanja kroz srednje i visoko pojavljuju kao zajednički koncepti rada i saradnje“, rekao je Šarčević.

Ministar je ukazao i da najviše učenika srpskog porekla trenutno ima u pokrajini Baden-Virtemberg, ali da je cilj da se „njihov broj poveća i u ostalim zemljama“.

„U toj pokrajini ima četiri puta više srpskih đaka u dopunskim školama nego što ih ima u Bavarskoj. Cilj nam je da i u drugim regijama, ne samo Nemačke, već i Austrije, Švajcarske, Grčke, Francuske i ostalih zemalja gde Srbi čine ozbiljne grupacije, da se redefinišu i ponovo otvore ili pospeše sa radom srpske dopunske škole“, kazao je Šarčević.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *