Magazin

Ovo može da dovede do „zamrzavanja“ računara

Kod Googleovog pretraživača Chrome otkrivena je nova ranjivost, koja za posledicu može da ima potpuno „zamrzvanje“ uređaja koji rade pod operativnim sistemom Windows 10.

Novi propust je otkriven u okviru prevare koja izgleda kao lažna tehnička podrška, a koja izaziva „zamrzavanje“ Windows 10 uređaja, nakon čega korisnik dobija obaveštenje da je uređaj pogođen virusom.

Novi propust koristi Javascript kod, koji sprečava zatvaranje nekog taba ili čitavog pretraživača. Poruka koja se nakon toga pojavljuje na ekranu izgleda kao deo Microsoft podrške, i korisnika obaveštava o tome da je uređaj inficiran i da se radi o virusu koji bi mogao da preuzme lozinke, istoriju pretraživanja, informacije o kreditnoj kartici, te druge lične podatke.

Prevara, dakle, izgleda kao bezazleno upozorenje na novi virus, a korisnici mogu da je prepoznaju tako što im ne dozvoljava da zatvore određeni tab.

Ukoliko primetite ovu pojavu na vašem računaru, jedini način da je se rešite je da „ručno ubijete“ Google Chrome, odnosno da otvorite Task Manager iz Taskbara, kliknete Processes tab, potom na Google Chrome (ili GoogleChrome.exe), i na kraju kliknete na End Task taster u donjem desnom uglu prozora.

(BGR.IN, MSPOWERUSER.COM)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *