Gazeta

Burna noć u Banja Luci: Protest, hapšenja, prekinut koncert

Suzana Radanović, majka ubijenog Davida Dragičevića, objavila je da je specijalna policija uhapsila njenog bivšeg supruga Davora Dragičevića.

Neki mediji su objavili da im je u Policijskoj upravi Banjaluka rečeno da Davor nije uhapšen. Davidova majka tvrdi da je Davorov advokat otišao u Policijsku stanicu Banjaluka, ali da su mu rekli da se ne nalazi u policijskoj stanici.

Nakon protestne šetnje i prekidanja planiranog koncerta Harisa Džinovića, Davor Dragičević se sa grupom građana vratio na Trg Krajine, gde su se pojavili pripadnici Specijalne policije. Oni su zatražili od građana da se raziđu sa Trga, navodeći da je odobreno vreme za protest isteklo u 20 časova.

Specijalna policija prethodno je zatražila od novinarskih ekipa da se udalje i pratila je Davora do džamije Ferhadija.  Trenutno nije moguće proveriti gdje je Davor odveden. Davor Dragičević je šetao prema džamiji Ferhadija, a specijalci su ga opkolili.  S njim je bilo još par osoba.

Ostali pripadnici grupe „Pravda za Davida“ su se sklonili u jedan od kafića na Trgu Krajine. Specijalci su ušli u taj kafić i uhapsili jednog od članova grupe „Pravda za Davida“ Željka Dabića.  U međuvremenu su na Trg Krajine stigli komunalci, koji su počistili „Davidovo srce“.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da iza okupljanja pripadnika grupe „Pravda za Davida“ postoji namjera da Banjaluka bude vraćena u vrtlog nekih nemira i da iz ovog grada budu poslate ružne slike.

„Mi smo ovih dana pozivali da u gradu ima mjesta i za one koji slave i za one koji protestuju, međutim, očito koncepcija nije takva i koncepcija je da se Banjaluka vrati u vrtlog nekih nemira, da se odavde idu ružne slike i da se vratimo u neka mnogo ružna vremena, kojih se građani ne žele sjećati“, rekao je Radojičić za „Alternativnu televiziju“.

Radojičić je ocijenio da je to što se dešava poražavajuće za jednu mirnu i građansku Banjaluku.

„Na Trgu Krajine održan je protest `Pravda za Davida` koji je bio potpuno obezbijeđen i nije bio ometan ni od koga. Međutim, dio ljudi koji je protestovao ulicama Banjaluke, na kraju je stigao i praktično zauzeo plato ispred Muzeja savremene umjetnosti, na kojem je trebalo da bude održan koncert“, rekao je Radojičić.

On kaže da su mirni građani koji su došli sa porodicama da čuju koncert jedne od regionalnih zvijezda u tome onemogućeni.

„Koliko čujem, bilo je i štete na opremi za ozvučenje. Koncert je onemogućen, nije se mogao održati, iako je Haris DŽinović došao, sjedili smo zajedno, i želio je da nastupi. Mislim da je ovo žalosno da je jedna grupa, praktično u centru grada, nametnula svoju volju, iako je imala organizovan miran skup, i ta je onemogućila drugim građanima da imaju isto takav jedan miran skup“, rekao je Radojičić.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *