Ilustracija
Zanimljivosti

Kavijar skuplji od Poršea

​Kavijar je širom svijeta poznata delicija i sinonim je za luksuzan zalogaj. Služi se kao predjelo ili kao namaz sa puterom i hljebom.

Najbolji kavijar je biserno crne boje, koji se dobija od ikre jesetre-beluge, osetre i sevruge, ribe kojom obiluje reka Volga. Crvenkasti kavijar dobija se od lososa, a treća kategorija su manje cjenjeni kavijari koji se dobijaju od ikre drugih riba.

Kavijar od beluge je najkrupniji, svijetlo do tamnosiv, od osetre je tamnosmeđ ili zlatne boje i jedini ima ukus oraha, dok je kavijar od sevruge najsitniji i zelenkasto crn. Što su zrnca krupnija, kompaktnija, čvršća i svetlija, to je traženiji, jer je onda i najukusniji.

Trebalo bi da bude sjajan i bez ukusa na ribu, a zrnca ne bi smela da budu slepljena. Cijene kavijara u zavisnosti od vrste i kvaliteta mogu dostizati astronomske cifre, a ovaj baršunasto-puterastog karaktera nazvan Strottarga Bianco košta čak $113,630. Dobija se od sibirske albino jesetre koja se uzgaja na maloj ribljoj farmi u Salcburgu u Austriji.

(Nezavisne)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *