Gazeta

BiH još uvijek čeka dozvolu za izvoz mesa peradi u EU

Kancelarija za veterinarstvo BiH još uvijek čeka dozvolu za izvoz mesa i proizvoda od peradi iz BiH na tržište EU.

Iz Kancelarije su poručili da su oni svoje zadatke i obaveze ispunili.

– Nakon odobravanja Akcionog plana, sljedeći korak koji je potrebno realizovati je da Evropska komisija, u skladu sa svojim procedurama, završi procedure, kako bi BiH bila uvrštena na listu zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi i izvoz proizvoda od mesa peradi u EU – kažu iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Punih deset godina živinari u BiH se bore za izvoz na evropsko tržište. Nijedna bh. firma još uvijek nije dobila sertifikat. Ipak, živinari se nadaju da će perad uskoro krenuti preko granice i stići na police trgovina u EU.

– FVO inspekcija bila je u tri navrata u našoj zemlji. Mogu da konstatujem, čini mi se da je veći problem bio u regulisanju, odnosno primjeni, donošenju i primjeni nekih zakonskih rješenja koji se tiču što entitetskih ministarstava, što bh nivoa, a manji problemi su bili u kompanijama koje su bile predmet gledanja. Hoćemo da se nadamo, zaista, da će naše vlasti u 2019. sa Evropskom komisijom definitivno staviti tačku i da ćemo se mi pojaviti na policama prodavnica u zemljama EU – kaže Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS.

S obzirom na potencijale, bh. živinari se nadaju da će se i za njih, konačno, otvoriti tržište. Koliko će ih biti dobrodošlo na tržištu EU, ne mogu precizirati. Kažu, vjerovatno neće biti veliki broj. U svakom slučaju, izlazak na evropsko tržište ima veliki značaj.

(ATV)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *