Do Tokija

Čas istorije u srpskom konzulatu u Štutgartu

Nedavno je u sali Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu održana manifestacija „Podsećanje na istoriju – 100 godina od završetka Velikog rata“. Organizator je bila u glavnom gradu pokrajine Baden-Virtemberg pre kraćeg vremena osnovana podružnica „Prosvjete“- udruženja koje po celom svetu ima više od 40 svojih podružnica.

Istorija tog kulturnog društva nam kazuje da je „Prosvjeta“ osnovana daleke 1902. godine u Sarajevu radi očuvanja srpskog kulturno-prosvetnog i nacionalnog identiteta što je i danas njen glavni cilj. Zanimljivo je da je „Prosvjeta“, poput mitske ptice Feniks, uvek posle više zabrana ustajala iz pepela i nastavljala sa svojim radom. Podružnica u Štutgartu je osnovana kao prva u Nemačkoj.

Neumorna, velika aktivistkinja Desa Burazor-Aslanidu, izabrana je za predsednicu, potpredsednica je Jasna Kosanović, dužnost sekretara dobila je Valentina Jovanović a o finansijama se staraju Nevenka Đukić i Borica Đekanović. Izlišno je napisati, da su pomenute dame, zajedno sa drugim članicama i članovima, odmah krenule sa radom. Osnivanje podružnice „Prosvjete“ podržala su udruženja „Morava“ i „Humanitarna zajednica radosti moja“ iz Štutgarta.

Prvi „radni zadatak“ je bio da se u nevelikoj sali Generalnog konzulata Srbije u Štutgartu, u okviru obeležavanja „100 godina od završetka Velikog rata“, upriliči priredba. To im je zaista uspelo na svim nivoima.

Iz Regenzburga je došao poznati srpski istoričar dr Dario Vidojković, rođen i odrastao u Ingolštatu u Bavarskoj. On je na Univerzitetu Regnzburg studirao istoriju a nakon poslediplomskih studija i doktorirao.

U svom referatu dr Vidojković je detaljno opisao i odlično približio publici događanja pre početka rata, uzroke koji su vodili u oružani sukob velikih sila, austrougarski ultimatum Srbiji, rat, prve srpske pobede pa i pogubno povlačenje srpske vojske i dela naroda preko albanskih gudura i planina na putu ka Grčkoj. Bilo je reči i o oporavku vojske i o jurišu srpskih jedinica posle oporavka u zajednici sa Francuzima u sjajne, do tada u istoriji vojevanja, neviđene pobede.

Da bi se razbila monotonija predavanja, Desa Burazor-Aslanidu, inače udata za Grka, zajedno sa saradnicima, među njima je bio i čuveni srpski akordeonista Jordan-Joca Đević, osmislili su dodatne programe –od sjanog scenskog prikaza Štutgartske glumice Tatjane Milićević uz perfektnu, tihu muzičku pratnju Jordana Đevića pa do recitala pisaca- amatera iz udruženja „Prosvjeta“ koji su sa puno žara kazivali svoje stihove.

Prezadovoljna publika je bila oduševljena predavanjem, recitalima, muzičko-scenskim prikazima i pesmama. Pomenimo da su među prisutnima bili generalni konzul Republike Srbije Božidar Vučurović sa svojim saradnicima kao i vršilac dužnosti generalnog konzula Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Štutgartu Biljana Marilović. Oni su toplim rečima pozdravili i goste i aktere programa.

Posle priredbe su svi gosti pozvani na malu zakusku koju su priredile vredne članice „Prosvjete“ ali i na po koju čašicu odabranih pića. Od mnogih gostiju smo za dobro organizovan premijerni, javni nastup „Prosvjete“ u Štutgartu čuli samo reči pohvale. Čuli smo i tihe uzdahe nekoliko gostiju – eh, da nam je malo više ovakvih vrednica kao Desa i njene saradnice!

(Večernje novosti)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *