Zanimljivosti

Luvr u 2018. godini imao10,2 miliona posjetilaca

Pariski muzej Luvr imao je u 2018. godini 10,2 miliona posetilaca što ga čini najposećenijim muzejom u svetu prošle godine, ali i najposećenijim muzejom ikad, saopštio je danas direktor muzeja Žan Luk Martinez.

On je dodao i da je u velikoj meri za ovaj rezultat zaslužan video spot popularninih izvođača Bijonse i Džej Zija za pesmu Apeshit koji je snimljen u Luvru ispred Mona Lize, Miloske Venere i drugih poznatih umetničkih dela koje čuva ovaj muzej, a koji je na Jutjubu imao oko 150 miliona pregleda, prenosi Rojters.

Direktor Luvra je rekao i da je dobro da su ovi američki izvođači, koji su kreatori današnjih trendova, zainteresovani za muzej arheologije i drevne umetnosti. Novinarima je ovom prilikom iznet podatak i da su tri četvrtine posetilaca muzeja stranci, od toga 1,5 miliona njih su Amerikanci, a milion turista iz Kine je postilo Luvr u 2018. godini.

Dosadašnji rekord Luvra iznosio je 9,7 miliona posetilaca i postignut je 2012. kada je muzej otvorio deo sa Islamskom umetnošću i priredio izložbe posvećene Leonardu da Vinčiju i Rafaelu.

Kako prenosi Rojters, sudeći po podacima, protesti „žutih prsluka“ u poslednjim nedeljama prošle godine nisu negativno uticali na turizam u Francuskoj pa je tako i francuski Centar za nacionalne spomenike izvestio da je zabeležio rekordan broj poseta, 10,2 milona što je rast od osam odsto za 100 lokacija sa kojima upravlja.

Trijumfalna kapija, uprkos činjenici da je zbog protesta bila zatvorena dve nedelje, tokom prošlog meseca bila je najpopularniji francuski spomenik u 2018. godini sa 1,7 milona turista.

Oporavak Pariza u broju turista ove godine, koji je krenuo da pada nakon što su islamski ekstremisti ubili 130 ljudi u novembru 2015. godine, takođe je doprineo da Luvr zabeleži rast u poseti od 25 odsto u odnosu na prošlu godinu kao i na rezultate drugih znamenitosti ovog grada.

Ukupan broj turista koji su posetili Pariz u 2018. godini još uvek nije poznat, ali je poznato da je u prvoj polovini godine zabeleženo 17,1 miliona dolazaka što bi moglo da nagovesti novi rekord i rezultat od ukupno 50 miliona turista u prošloj godini, prenosi agencija.

(Agencija)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *