Novo

Austrija: Lavine, otkazani letovi, građani u panici

Snažne padavine, koje bez prestanka traju od čevrtka, izazvale su velike probleme u brojnim dijelovima Austrije.

U punom jeku smjene turista, kada se veliki dio vraća iz skijaških centara svojim kućama, ali i brojni gastarbajteri sa odmora u njihovim domovinama na jugu Evrope, saobraćajnice su pokrivene snijegom i ledom.

Autoput Tauernautoban, na primjer, morao je na teritoriji Salcburga biti privremeno zatvoren kako bi se izvršilo, kontrlisanom eksplozijom, uklanjanje opasnosti od lavina. Aerodrom u Insbruku od subote je gotovo u potpunosti zatvoren i letovi se otkazuju.

Od ogromnih količina snijega pogođena su i brojna mjesta koja su odsječena od ostatka Austrije. Brojne lavine prijete i u skijaškim centrima, a tako je u Salcburgu jedna lavina prekrila skijaše, koji su, pravim čudom preživjeli.

U mjestu Sankt Koloman gradonačelnik Vili Valinger pozvao je građane da ostanu u svojim kućama, jer prijeti opasnost od lavina. I austrijski kancelar Sebastijan Kurc na sopstvenoj koži osjetio je probleme sa snijegom, pošto trenutno odmara u Grosarltalu.

On je, u subotu uveče, planirao da učestvuje na jednom partijskom skupu u blizini mjesta odmora, ali je to morao otkazati zbog snijega. Kancelar se preko Fejsbuka obratio građanima, posebno onima koji se nesebično angažuju u pomaganju ljudima čija mjesta su zartapana snijegom i odsječena od ostatka zemlje.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *