Zdravlje

Alkohol može ubrzati skladištenje masti u tijelu

Osim što prevelika koncentracija alkohola u tijelu čovjeka može dovesti do poremećaja stanja svijesti, alkohol će također ubrzati proces skladištenja masti u tijelu, što će direktno dovesti do debljanja.

Iako je konzumacija alkohola prisutna na različitim vrstama zabava, važno je istaći da on sadrži ogromnu količinu kalorija koje nisu upotrebljive. Štaviše, jedno alkoholno piće može znatno neutralizirati djelovanje hranjivih materija koje čovjek u toku dana unese u organizam.

Važno je istaći i to da alkohol u sebi nema nikakvu nutritivnu vrijednost, a nerijetko može povećati i apetit, što će dovesti do toga da ćete u tijelo unositi više kalorija nego što vam je zaista potrebno. Hronično konzumiranje alkohola može usporiti vaš metabolizam i dovesti do toga da se masti brze skladište, što ometa razvoj mišića.

Također, alkohol može dovesti do depresije, može negativno utjecati na funkciju mozga, ravnotežu i koordinaciju ruku i očiju, piše Health24.

Međutim, zbog svega navedenog ne morate potpuno prestati konzumirati alkohol. Kao što je slučaj i s ostalom hranom i pićima, tako i upotrebu alkohola trebate svesti na razumnu mjeru. Tačnije, u toku dana žene mogu popiti maksimalno jedno piće, dok muškarci mogu popiti dva.

Da biste izbjegli pretjerivanje u alkoholu upoznajte se o kalorijskom vrijednostima alkoholnih pića, nikad ne pijte na prazan stomak i za vrijeme izlazaka konzumirajte alkohol u kombinaciji s bezalkoholnim pićima.

(Klix.ba)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *