Gazeta

Foks njuz prekrstio Srbiju u „Serkosovobiju“

Sajt Foks njuz u tekstu u kome piše da se američki predsednik zalaže za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine, Srbiju nazvao – Serkosovobijom.

U tekstu novinarke Holi Mekej navodi se da administracija predsednika Donalda Trampa želi da zabeleži još jedan spoljnopolitički poen time što će ohrabriti lidere „Srbije i Kosova da potpišu mirovni sporazum na ceremoniji u Beloj kući“.

„Dugogodišnji problemi između Kosova i SERKOSOVOBIJE nedavno su postali intenzivniji, toliko da bi mogli da izazovu oružani sukob“, navela je Mekejova.

Ona u teksu piše, pozivajući se na neimenovani izvor, da je kosovski predsednik Hašim Tači nedavno putovao u Nemačku gde se sastao sa američkim ambasadorom u toj zemlji Ričardom Grenelom kako bi razmotrili mogućnost da Priština smanji tarife na robu koja stiže iz centralne Srbije, što bi dovelo i do smanjenja tenzija.

Izvor Foks njuza ocenjuje da je Tramp otvorio put obema stranama ka dobijanju veće podrške Vašingtona i da želi da postignu sporazum. „Ako se obe strane slože, on će podržati sporazum. Za razliku od EU, sve je na stolu“, napisala je ona.

Kako se navodi, Tačijev sastanak s Grenelom, koji je stručnjak za spoljnu politiku i upoznat s položajem kosovskih Srba, pomogao je, navodi ona, „podizanju značaju ovog pitanja“.

(Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *