Ilustracija
Gazeta

Jake mjere bezbjednosti za proslavu Dana Republike Srpske

Republika Srpska sutra proslavlja Dan republike, a centralni događaj biće svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci.

U sredu naveče biće održana i svečana akademija u Sportskoj dvorani „Borik“, a potom prijem u Administrativnom centru Vlade. Predviđeni su i tradicionalni prijemi kod predsednika RS, polaganje venaca na spomenike poginulim borcima Vojske Republike Srpske i borcima NOR-a, na Spomen-kosturnicu, Spomenik banjalučkim bebama, kao i na spomen-obeležje bivšem predsedniku RS Milanu Jeliću.

Planirana je i dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Olukom gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića u centru grada danas i sutra biće privremeno zatvoreno više od stotinu ugostiteljskih objekata. Iz MUP RS saopštili su da će u gradu biti pojačane mere bezbednosti.

Građanima je preporučeno da ne nose ruksake i torbe i da kod sebe imaju neki identifikacioni dokument. Predstavnici medija obavezni su da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu, saopšteno je iz MUP RS.

Ustavni sud BiH je novembra 2015. godine proglasio neustavnim i diskriminišućim 9. januar kao Dan republike, jer se na taj dan obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan. U RS je potom održan referendum na kome su građani podržali da se 9. januar i dalje slavi kao Dan RS.

Potom je RS ukinula odredbe Zakona o praznicima RS koje su se odnosile na 9. januar, a Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekularni i neobavezujući praznik.

U hotelu Holidej in u Sarajevu 9. januara 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Socijalističke republike BiH usvojili su Deklaraciju u proglašenju Republike srpskog naroda u BiH i od tada se 9. januar obeležava kao dan RS.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *