Gazeta

Isplati li se otići: Kolike su plate u Evropi, a za koliko mi radimo

Prosječna neto plata u BiH u oktobru 2018., posljednjem mjesecu za koji su objavljeni podaci, bila je 894 maraka, oko 456 eura. Od decembra 2009. godine kada je neto plata u našoj zemlji prvi put prešla 800 maraka, i iznosila 802 marke, za devet godina porasla je za samo 92 marake.

Sitaucija je puno lošija kada se pogleda najniža neto plata koja iznosi oko 220 eura ili plata u realnom sektoru koja se kreće oko 250 eura. Zanimljivo je da iako smo na samom začelju, situacija u BiH je bolja od one u Srbiji (422 eura) Albaniji, (378 eura) i Makedoniji (376 eura).

U Crnoj Gori se nešto više zarađuje 512 eura, potom Hrvatskoj -832 eura, dok je situacija očekivano najbolja u Sloveniji gdjer je prosječna neto plata 1077 eura.

Prema objavljenim podacima, najveće neto plate u Evropi isplaćuju se u zemljama koje nisu članice Europske unije- Švajcarskoj (4 370 eura), Islandu (3 568), Norveškoj (3 309), dok su u okviru Unije, najviše prosječne neto plate isplaćene u Danskoj (3 270 eura), a Luksemburgu (3 159 eura) i Švedskoj (2 570 eura).

U Savezu sindikata RS kažu da je visina plata u našoj zemlji odraz cjelokupne ekonomske situacije te da nikoga ne treba čuditi što radnici masovno odlaze na rad u inostranstvo.

Računica je, ističu jasna – svi koji rade za ovako niske plate ne mogu da obezbjede pristojan život svojoj porodici, što je sasvim dovoljan razlog da napuste ove prostore i idu tamo gdje će moći da žive od svog rada. Kako su nedavno rekli u ovom Sindikatu, situacija će se promijeniti, odnosno radnici neće napuštati RS onog trenutka kada im neto plate budu 500 eura.

A da bi do toga došlo ekonomisti navode da nam trebaju jasne reforme.

– Ukoliko se kao država želimo brže razvijati i smanjiti jaz u odnosu na zemlje regiona, trebamo hitno započeti reforme koje će prvenstveno smanjiti visoku stopu nezaposlenosti, olakšati poslovni ambijent za otvaranje novih radnih mjesta, smanjiti i ukinuti veliki broj nepotrebnih nameta koji koče poslovanje, smanjiti opterećenja rada u cilju poboljšanja konkurentnosti, povećati minimalna primanja radnika u cilju unapređenja produktivnosti i životnog standarda, pokrenuti nove investicijske cikluse, te poboljšati vanjskotrgovinski bilans – ističe ekonomski analitičar Faruk Hadžić dodajući da nažalost BiH i pored ovako poražavajućih podataka još uvijek nema zvaničnu ekonomsku politiku i jasno postavljene ciljeve.

(Buka)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *