Ilustracija
Zanimljivosti

Oporavila se poslije 72 sata kliničke smrti

Jedna 26-godišnja Kineskinja u istočnoj provinciji Fudžijan oporavila se poslije 72 sata kliničke smrti.

Ona je prvog januara hitno dovedena u bolnicu, srce joj je ubrzano lupalo, a zatim stalo. Pošto je izgubila svijest, doktori su konstatovali miokarditis – zapaljenje srčanog mišića, i ona je priključena na instrumente.

„Mašina koju koristimo može da obavlja funkcije srca i pluća. Na taj način održava dotok krvi u srce nakon srčanog zastoja“, objasnio je Jang Čengbin iz bolnice Univerziteta Sijamen.

Srce pacijentkinje, međutim, nije zakucalo ni poslije dva sata. Ljekari, međutim, nisu htjeli da je proglase mrtvom, iako u terminima kliničke medicine, više nije bila živa. Umjesto toga poslali su je na Odjeljenje intenzivne njege gdje su održavali njeno srce, pluća i bubrege.

„Ona je tako mlada, nikada prije nije bila bolesna. Tako da sam rekao da ću učiniti sve što je u mojoj moći da preživi“, kazao je Zang Minvei sa Odeljenja intenzivne njege, preneo je RTS.

Sljedećeg jutra njeno srce je ponovo počelo da pumpa krv, a u naredna 72 sata povratila joj se i svijest.

„Kada je otvorila oči pitao sam je da li je žedna i da me uhvati za ruku ako jeste. Kada je to učinila, shvatio sam da nam se vratila“, ispričao je doktor Zang.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *