Magazin

Apple ne dozvoljava kupcima da poprave iPhone

Apple je uspio da uplaši svoje korisnike nakon što je Tim Cook poslao pismo investitorima. Između ostalog, napisao je da je prodaja novih iPhon-a premala, i kao razlog spomenuo je činjenicu da ljudi jednostavno poprave stari kada se pokvari, umjesto da odmah kupe novi model.

Apple ima dugu istoriju da sprječava ljude da popravljaju kvarove na mobilnim telefonima, tako ih ohrabruju da kupuju nove. Oni su se borili protiv zakona koji bi omogućio tehnološkim kompanijama da informacije o popravci budu dostupne javnosti i da obezbijede dovoljan broj rezervnih dijelova, prenose Motherboard i index.hr.

Oni takođe ne prodaju rezervne dijelove za iPhone, tužili su vlasnika servisa u Norveškoj koji je popravio iPhone, sarađujući sa Amazonom da bi spriječio preprodaju svojih uređaja preko tog sajta. Pored toga, mnogi korisnici su sumnjali da Apple namjerno usporava baterije na iPhone-ima kako bi na kraju vlasnici zbog sporosti uređaja kupili novi.

Nikada nisu priznali da ne žele da njihovi korisnici popravljaju svoje uređaje, ali su rekli da su „previše složeni za popravke“. Iako su neko vrijeme mogli da zamijene baterije na iPhone-u za oko 25 evra, ova opcija je ukinuta posljednjeg dana decembra 2018. godine.

„Iako su makroekonomske promjene na nekim tržištima ključni faktor u padu prodaje iPohne-a, vjerujemo da faktori kao što su oni kod nekih korisnika koriste mogućnost da zamjene baterije po nižim cijenama“, piše Cook. Ova vijest je prilično razjbesnila korisnike koji su izrazili svoje nezadovoljstvo na društvenim mrežama.

“Pravo rješenje je da prestanite da kupujete Apple proizvode i problem je riješen”.

(B92)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *