Ilustracija
Gazeta

Za 15 odsto radnika nije uplaćen ni fening za liječenje

Od ukupno 284.496 radnika prijavljenih na osiguranje u RS, doprinos za zdravstveno osiguranje ni za jedan mjesec lani, završno sa novembrom 2018. godine, nije uplaćivan za oko 41.800 zaposlenih, odnosno za 15 odsto prijavljenih, potvrdili su za „Nezavisne“ u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

„Od 11.940 prijavljenih poljoprivrednika, doprinos u posmatranom periodu nije uplaćivan za 4.252 poljoprivrednika. Kada bi se plaćali doprinosi za ovaj broj radnika, za koje poslodavci za jedanaest mjeseci 2018. godine nisu uplatili doprinos ni za jedan mjesec, procjena je da bi prihod Fonda bio veći za oko 81,3 miliona maraka. Pored toga, ukoliko bi se za poljoprivrednike, za koje se trenutno ne uplaćuju doprinosi, oni redovno uplaćivali, Fond bi mogao samo po tom osnovu da ostvari veći prihod od 1,6 miliona KM“, kazali su u Fondu.

Naglasili su da je riječ o procijenjenom gubitku, kojim bi Fond mogao da finansira npr. lijekove na recept za jednu godinu ili jednogodišnju nabavku citostatika i specifičnih lijekova za oboljele od najtežih bolesti.

„Fond je prošle godine Poreskoj upravi proslijedio 12.000 prijava protiv poreskih obveznika za koje je uočeno da ne izmiruju svoje obaveze, i zahvaljujući tim obavještenjima, Poreska uprava je uspjela da naplati više od 42 miliona KM doprinosa za zdravstveno osiguranje“, navode u Fondu.

Prema njihovim riječima, na zdravstveno osiguranje, zaključno sa 30. novembrom prošle godine, ukupno su bila prijavljena 689.582 osiguranika, nosioci zdravstvenog osiguranja, dok je na zdravstveno osiguranje u ovom periodu bilo prijavljeno i 285.189 članova porodica.

Istakli su da je najveći broj osiguranika za koje se nikako ili neredovno uplaćuju doprinosi upravo u pomenutoj kategoriji zaposlenih, kao i poljoprivrednika.

„Finansijska stabilnost zdravstvenog sistema može se postići redovnom uplatom doprinosa, jer se sada Fondu za zdravstveno osiguranje duguje više od 280 miliona KM za doprinose, pri čemu je polovina od tog duga realno nenaplativa“, upozoravaju u Fondu.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je za „Nezavisne“ da je mali broj poslodavaca u realnom sektoru koji ne plaćaju poreze i doprinose.

„Znam, ako ne platim poreze i doprinose, da će mi već drugi dan biti sve blokirano. Mislim da su to uglavnom poslodavci u javnom sektoru i to je strahovit problem, čiji teret snose drugi poslodavci“, istakao je Škrebić. Ustvrdio je, kada je u pitanju finansijska disciplina, da je ona u realnom sektoru na solidnom nivou.

„Treba svi da plaćamo poreze i doprinose pa da onda stopa bude manja, samo tako možemo doći do manje stope poreza i doprinosa i do razvoja realnog sektora“, ocjenjuje Škrebić. Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata RS, istakao je da su, od ukupnog broja poslodavaca koji ne izmiruju doprinose, najmnogobrojnije zdravstvene ustanove.

„U okviru Programa ekonomskih reformi za 2019. godinu, koji je Konfederacija podržala, trebalo je da se napravi prosjek funkcionisanja svih zdravstvenih ustanova, a naravno, da to podrazumijeva da treba da se napravi presjek i zdravstvenih ustanova koje imaju velika dugovanja prema radnicima u smislu uplate poreza i doprinosa na plate“, naveo je Tepavčević. Smatra da nije smjelo da se dogodi da se isplaćuju plate, a da se ne plaćaju porezi i doprinosi na taj iznos mjesečnih primanja.

„Konačno je došlo vrijeme da mora da se podvuče crta i da se prvo nađu načini da se izmire sva dugovanja prema radnicima, a onda da se racionalizacijom troškova redovno uz plate isplaćuju i doprinosi, kako to i stoji po zakonu“, naglasio je Tepavčević.

(Nezavisne)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *