Ilustracija
Do Tokija

Srpski doktor pomjera granice

Kuda ide medicina najbolje zna naš sagovornik. U presađivanju materice niže titule – prvi u svetu. Poslednji uspeh njegovog tima je presađivanje materice pomoću robota i tako je Šveđanka iz Geteborga ostala u drugom stanju.

Hoće li se takvi zahvati raditi i u Srbiji, da li će bliznakinja koja je pre šest meseci rodila zdravog dečaka zahvaljujući materici koju joj je darivala sestra ponovo ostati u drugom stanju, koji je sledeći zahvat za koji se priprema i kome će danas promeniti pol u Beogradu, pitali smo dr Milana Milenkovića, sa Univerziteta u Stokholmu, ginekologa i člana švedsko-srpskog tima za presađivanje materice.

„Ta operacija traje od 10 do 12 sati, mi smo tu dobili jedno sat – sat i po vremena na vremenu koje je potrebno posle za oporavak. Ona je mnogo manje traumatična za pacijenta… U Srbiji nemamo tog robota, ali mi planiramo da nastavimo da radimo. Mi smo radili jednu transplantaciju u Beogradu i sad pravimo selekciju. Profesor Đorđević i ja radimo selekciju pacijenata kojima ćemo raditi transplantaciju možda u narednih godinu-dve, ali ovde ćemo raditi klasičnim rezom“, objasnio je dr Milenković u „Jutru“ na TV Prva.

Govoreći o Srpkinji koja je dobila dete zahvaljujući presađenoj materici svoje sestre bliznakinje, rekao je da su ona i beba dobro.

„Beba sada ima šest meseci, dobro se razvija“, rekao je dr Milenković, te dodao da je na tom paru da odluči da li će i kada da imaju drugo dete.

(B92/Prva)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *