Magazin

Sjeverni pol klizi ka Sibiru

Zemljino magnetno polje na kojem se temelje globalni navigacioni sistemi ubrzano se mijenja, pa se Sjeverni pol sve više i sve brže udaljava od Kanade i pomiče prema Sibiru.

Iako je prvobitno objavljeno da će ažuriranje Svjetskog magnetnog modela biti 15. januara ove godine, datum je pomjeren zbog djelimične blokade rada američke administracije. Zbog toga će se Svjetski magnetni model (WMM) umjesto 2020. godine kako je planirano, ažurirati 30. januara ove godine.

Na temelju Svjetskog magnetnog modela podešavaju se sve navigacije (GPS) od Google mapa na pametnim telefonima do brodskih sistema. Svjetski magnetni model ažurira se svakih pet godina kako bi savremena navigacija pratila promjene u Zemljinom magnetnom polju.  Naime, Sjeverni magnetni pol prošle godine je premašio Međunarodnu vremensku granicu brzinom od 55 kilometara godišnje, što je tri puta brže nego što se kretao prije 1990. Iako nije poznat tačan razlog zbog kojeg se to događa, naučnici pretpostavljaju da je uzrok pomjeranje velikog sloja tečnog metala ispod Kanade. Magnetno polje u stalnom je pokretu, a promjene su uočili i sateliti Evropske svemirske agencije.

Fil Livermor, britanski geomagnetičar sa Univerziteta u Lidsu, na sastanku američkih geofizičara je istakao kako se čini da položaj Sjevernog magnetnog polja zavisi od dva krupna magnetna polja, jedan je ispod Kanade i jedan ispod Sibira.

„Kako sada stvari stoje, sibirski dobija utakmicu“, zaključio je Livermor.

U najgorem scenariju, Zemljino magnetno polje moglo bi da se preokrene tako da Sjeverni pol postane južni, a Južni Sjeverni. To bi moglo da uništi globalnu električnu mrežu, a život na površini planete da izloži većim količinama Sunčevog zračenja.

(Nezavisne)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *