Gazeta

Socijalni stanovi u RS: Stanarina do jedne marke po metru kvadratnom

Nacrtom zakona o socijalnom stanovanju RS prvi put je definisan sistem socijalnog stanovanja, a stanovi će biti dodjeljivani na neodređeno vrijeme uz zakup do jedne marke po metru kvadratnom.

Zakonskim rješenjem, koji bi Narodna skupština Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici, uređuje se sistem socijalnog stanovanja, pojam, nosioci realizacije socijalnog stanovanja, korisnici prava na socijalno stanovanje, postupak i način dodjele stanova.

– Ovim zakonom su obuhvaćena lica koja su korisnici projekata stambenog zbrinjavanja po modelu socijalnog stanovanja, mladi bračni parovi, ratni vojni invalidi, lica starija od 65 godina bez porodičnog staranja u stanju socijalne potrebe, beskućnici, samohrani roditelji, lica sa invaliditetom – navodi se u obrazloženju zakonskog rješenja.

Zakonom se uređuje pravo, dodjela, upravljanje, održavanje i korištenje stanova po modelu neprofitnog stanovanja. Stanovi, izgrađeni za socijalno stanovanje, biće u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na čijem području su izgrađene i neće se moći nasljeđivati, otuđivati i stavljati pod hipoteku. Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za 29. januar.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *