Zdravlje

Glavobolja alarm za druge bolesti

​Glavobolje su jedan od najčešćih problema kod ljudi te je veoma bitno znati zbog čega i kako one nastaju. Tri glavne vrste glavobolje su migrene, napetost i klaster, ali postoji još mnogo uzročnika i pokretača ove tegobe.

„Neriješeni stres može doprinijeti glavobolji zato što se napetost javlja kada su mišići vrata i vlasišta napeti, a to može biti odgovor tijela na stres i anksioznost. Ako vas često boli glava, pokušajte razlučiti da li ste pod velikim stresom i kako ga se riješiti“, savjetuju doktori.

Kod ovog problema pomažu psihoterapijske intervencije poput kognitivno-bihevioralne koje takođe pomažu i pri tjeskobnim mislima.

Dehidracija
Još jedna važna stvar koju treba provjeriti je unos vode, jer dehidracija može uzrokovati glavobolju. Tačan razlog povezanosti je nepoznat, ali stručnjaci vjeruju da ovo ima veze sa volumenom krvi koji se smanjuje kad ne dobijamo dovoljno vode. Dehidracija se manifestuje kroz pretjerano žut urin, osjećaj žeđi i suva usta. Osim što možete povećati količinu vode koju unosite, takođe možete jesti celer, lubenicu i paradajz.

Anemija
„Anemija je stanje u kojem nedostaje crvenih krvnih zrnaca koji transportuju kiseonik do tkiva u tijelu, a ozbiljnija anemija može uzrokovati glavobolju. Za liječenje se obratite doktoru i uradite pretrage koje će vam otkriti da li je riječ o pravoj anemiji te kako ćete je najlakše izliječiti“, savjetuju specijalisti.

Lijekovi
Zvuči ironično, ali previše lijekova protiv glavobolje može izazvati glavobolju. Pretjerivanje u konzumiranju tableta može pogoršati bol. Ovaj problem se može riješiti tako što ćete napraviti drastičnu promjenu u unošenju lijekova u organizam ili tako što ćete porazgovarati s ljekarom o alternativnim metodama.

Kofein
Kofein takođe može uticati na glavobolje jer uzrokuje vazokonstrikcije u krvnim sudovima, što znači da one postaju malo uže.

„Ako svakodnevno konzumirate pića s kofeinom, vaše tijelo se navikava i što ih više pijete, ono više ovisi o njima. Ako preskočite jedan dan, vaše krvne žile se ne sužavaju i može doći do glavobolje. To onda postaje začarani krug te vi počinjete piti kafu stalno u želji da zaustavite glavobolje“, kažu doktori, te savjetuju da kofeinske napitke smanjite na maksimalno dva.

Glavobolje mogu uzrokovati i problemi sa sinusima koji često izazivaju migrene. U ovom slučaju je preporučljivo odmah posjetiti doktora da bi se što prije započelo liječenje upale.

(NN)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *