Ilustracija
Gazeta

Hoće li udžbenici biti besplatni?

Sljedeća sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana 29. januara, a poslanici će raspravljati o 28 tačaka dnevnog reda. Među tačkama našla se i jedna inicijativa koja će, ukoliko prođe, rasteretiti kućne budžete svih roditelja koji imaju školarce.

Besplatni udžbenici za sve osnovce u Republici Srpsko – to je građanska inicijativa koja će se naći pred narodnim poslanicima. Kako će  glasati i da li će podržati prijedlog da učenici osnovnih škola imaju besplatne udžbenike biće poznato već sljedeće sedmice. Sanja Tomić majka je četvoro djece, od kojih troje ide u osnovnu školu. Ukoliko inicijativa prođe – to će, kaže, biti veliko olakšanje za roditelje i kućni budžet.

Inicijativu za uvođenje besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Srpskoj pokrenuo je atletičar i bivši kandidat za gradonačelnika Banjaluke Duško Tadić. Već postoje i procjene koliko bi novca bilo potrebno da se ideja pretvori u djelo.

„Postoji više opcija. Jedna je da se odštampaju kvalitetniji udžbenici koji izađu između 10 i 12 miliona maraka za sve osnovce i da se ti udžbenici zaduže u školskim bibliotekama gdje će roditelji da podignu te udžbenike i na kraju godine vrate. Čak i razvijene zemlje koriste taj program, mislim da se to može uraditi. Sljedeće godine ti udžebnici ne bi koštali 12 miliona, već negdje oko 500 hiljada, koliko je potrebno da se dokupe udžbenici koji bi se oštetili“, kaže pokretač inicijative Duško Tadić.

Osnovne škole u Republici Srpskoj pohađa 91.500 učenika. Cijena jednog kompleta udžbenika je od 86 do 188 maraka. U resornom ministarstvu kažu da uradili određene analize da vide kakve su i kolike mogućnosti da se inicijativa realizuje.

Ekonomska računica kaže da je budžet ionako opterećen, ali da se na osnovu kvalitetne analize može naći novac za kupovinu udžbenika. Nekoliko je rješenja.

„Moraju se srediti javne finansije, pronaći uštede tamo gdje se troši više nego što je potrebno, pa da se dio tih sredstava koristi za te namjene“, kaže ekonomski analitičar Predrag Duduković.

Inicijativu za besplatne udžbenike za sve osnovne škole u Republici Srpskoj potpisalo je preko 4.600 građana. Prikupljanje potpisa trajalo je sedam dana.

(BN TV)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *