Gazeta

Dodik: Inicijativa SDA je inicijativa za razdruživanje

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da inicijativa SDA za pokretanje procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska nije spojiva sa Ustavom BiH, da je potpuno neprihvatljiva, te da predstavlja rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i “inicijativu za razdruživanje u BiH”.

– U članu jedan, stav tri Ustava BiH piše da je BiH sastavljena iz dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH. To govori da je Republika Srpska ustavna kategorija i da se ne može dovesti u pitanje njeno ime – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je međunarodno priznata i po ocjeni Venecijanske komisije iz 2005. godine kada je rečeno da je Republika Srpska faktor međunarodnog prava, koja je potpisala sve anekse Dejtonskog mirovnog sporazuma, njih 12, pa i aneks četiri koji se zove Ustav BiH.

– Osnova za donošenje Dejtonskog sporazuma bile su raniji ženevski i njujorški sastanci koji su utvrdili da je Republika Srpska strana u dogovaranja Dejtonskog sporazuma i svih njegovih aneksa – istakao je Dodik.

On je rekao da je to kasnije potvrđeno u Njujorku gdje je Republika Srpska još jednom potvrđena kao strana uspostavljanja mira u BiH.

Dodik je podsjetio da inicijativa SDA nije nova i da datira još iz vremena nekadašnjeg predsjednika ove stranke Sulejmana Tihića, koji ju je povukao, očigledno pod stranim pritiscima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da Republika Srpska nema povjerenje u Ustavni sud BiH, koji je potvrdio ustavnost zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH iako po Ustavu BiH nema nadležnost za pravosuđe.

SDA je saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *