Gazeta

Huan Gaido privremeni predsjednik Venecuele

Poslije SAD i druge zemlje Sjeverne i Južne Amerike saopštile su da priznaju lidera opozicije Huana Gaida kao privremenog predsjednika Venecuele. Nikolas Maduro poručuje – Ovo je državni udar! Amerikanci, imate 72 sata.

Venecuela prekida diplomatske odnose sa SAD nakon što je administracija Donalda Trampa priznala opozicionog lidera Huana Gaida za privremenog predsjednika. To je saopštio predsjednik Venecuele Nikolas Maduro. Maduro je takođe američkim diplomatama dao rok od 72 sata da napuste Venecuelu.

On je rekao da SAD prave “ogromnu grešku” pokušavajući da nametnu predsjednika Venecuele i kritikovao druge zemlje poput Brazila, Argentine, Čilea koje su slijedile primjer Vašingtona, prenosi AP. Meksiko i Bolivija, međutim, saopštile su da i dalje da priznaju Nikolasa Madura kao predsjednika Venecuele.

Kanada, Brazil, Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Čile, Peru, Gvatemala i Kostarika objavili su da priznaju lidera opozicije Huana Gaida kao privremenog predsjednika Venecuele. Brazilski predsednik Žair Bolsonaro rekao je da će podržati Guaida kako bi se “mir i demokratija vratili u Venecuelu”, prenosi AP.

Kolumbijski predsjednik Ivan Duke naveo je da će njegova zemlja pratiti Gaida “u procesu tranzicije ka demokratiji”. Predsjednik Paragvaja Mari Abdo Benites napisao je na Tviteru da Gaido može da računa na podršku Paragvaja.

Za razliku od njih, Meksiko saopštava da u Venecueli treba da se održi dijalog i pronađe demokratsko rješenje. Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izrazio je nadu da će se cijela Evropa ujediniti u podršci demokratskim snagama u Venecueli.

– Za razliku od Madura, parlamentarna skupština uključujući Huana Gaida ima demokratski mandat koji su im dali građani Venecuele – napisao je Tusk na Tviteru.

(B92)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *