Gazeta

Slovenija ima rješenje za kredite u “švajcarcima”

Slovenački državni savjet je prihvatio prijedlog zakona kojim bi se riješio problem korisnika bankarskih kredita s valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

Prijedlog zakona predviđa da se banke, koje su od sredine 2004. do kraja 2010. godine, odobravale takve kredite obavežu da takve kreditne ugovore konvertuju u standardne evropske kredite na dan sklapanja ugovora sa valutnom klauzulom.

S tim da na iznos zajma obračunaju kamate koje su se u to vrijeme obračunavale za kredite u evrima.

– Takvo bi rješenje bankama omogućilo da nakon konverzije ostvaruju normalnu dobit, uobičajenu na kredite u evrima bez valutne klauzule, ali bi korisnicima morale da vrate ekstradobit nastalu zbog korištenja valutne klauzule – rekao je predsjednik Državnog savjeta Alojz Kovšca, jedan od inicijatora takvog zakonskog prijedloga.

Kako je Alojz Kovšca naveo, u slučaju zakonskog prijedloga za “švajcarske” kredite, usvajanjem ovakvog zakonskog prijedloga ukinule bi se “protivkonvencijske, protivustavne i protivpravne” posljedice primjene stranih valuta i valutnih klauzula u kreditnim ugovorima, dok bi sami kreditni ugovori ostali na snazi, piše SEEbiz.

– Banke kredite s valutnom klauzulom uopšte nisu smjele da nude, a centralna banka ih je morala zabraniti, ali to nije učinila -izjavio je Kovšca.

On je rekao da, ako Slovenija ne donese zakon kojim će to pitanje riješiti, rizikuje da bude osuđena na Evropskom sudu za ljudska prava, a u tom bi slučaju sama morala nadoknaditi štetu onima koji su rizične kredite uzimali.

Iako je do sada bilo više zakonskih inicijativa za rješenje tog pitanja, u parlamentu se o tome nije odlučivalo, a nenaklonjenost tzv. “sistemskom” zakonu o kreditima u “švajcarcima” javno su izrazili nacionalno bankarsko udruženje, centralna banka i Ministarstvo finansija, pa ni sada nije izvjesno da će ga zastupnici uzeti u proceduru.

(SEEbiz)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *